Válogatás a történelmi Magyarország ünnepi viseleteiből

2016. August 20. - September 10.

Világörökségi Bormúzeum (térkép)

„Szépanyám szőtte, dédanyám varrta, nagyanyám hímezte, és mind viselte”

Az államalapítás ünnepén nyíló időszaki kiállítás a történelmi Magyarország területéről összegyűjtött, hiteles és teljes mértékben eredeti viseleteket mutat be a látogatóknak.

Egy tardi asszony mondta, hogy a városi nők olyanok, amilyenek, de „mi olyanok vagyunk, amilyenek lenni akarunk” – utalva arra, hogy a mell formáját sehol sem hangsúlyozták, a lapos has és kerek csípő ideálját egyes csoportok csípőpárnák viselésével- és csak oldalt, illetve hátul ráncolt szoknyákkal valósították meg.

A tájegységenként, sok esetben falvanként is változó „viselni valókból” Mészáros Attila néprajzkutató magángyűjteménye révén 9 teljes rend női- és férfi ünnepi öltözék lesz megtekinthető. Az alábbi néprajzi tájak és települések viseletei kerülnek bemutatásra: Zoborvidék, Magyarbőd, Rimóc, Mezőkövesd, Kalocsa, Kraszna, Méra, Szék, Moldva.

20160816unnepiviselet

A tárlatot augusztus 20-án 11.00 órakor Ágoston Ildikó, a Szabolcs Néptáncegyüttes elnöke nyitja majd meg, s az eseményt a gyűjteménytulajdonos viseletismertetése és viseletfelvétel-bemutató zárja majd!

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!