Kamaramuzsika a Zsinagógában (Zempléni Fesztivál)

2018. August 17. 18:00 - 20:00

Tokaji Kulturális és Konferencia Központ (volt Zsinagóga - Tokaj, Serház utca 55.) (térkép)

www.zemplenifesztival.hu

Ez a hangverseny a szépségé, az életerőé, az optimizmusé. Az egyszerűség, a tisztaság, a lelki harmónia motiválta az előadókat a művek kiválasztásakor,
hogy a mindennapi élet kihívásai mellett egy kis időre megállhassunk, és nyugodt pillatatokkal ajándékozhassuk meg egymást és önmagunkat.

A hegedűirodalomban Beethoven után sokáig nem vállalkoztak igazán nagy ívű szonáta írására, ám Brahms 3 hegedű–zongoraszonátát is írt. Az első, a G-dúr igazi természetközeli kezdő tétele gyönyörű, áradó melódiákkal teli, napfényes, melyben a mester olyan oldaláról mutatkozik be, ahol a reá ragasztott „borongós” jelzőt maximálisan megcáfolja. A második tételben a zongora szépen rajzolt, mély zengésű kísérete, gazdagsága jellemző; a fináléban pedig a szerző egy régi dalát, a Regenlied motívumát dolgozza fel, ami után az 1879-ben elkészült mű az “Eső” alcímet kapta a szerzőtől.

Brahms jóbarátja, Dvořák mélységes rokonszenvvel viseltetett a cseh nép minden rétege iránt, ez alakította ki a művészetére jellemző népi vonást, de a
szomszédos nemzetek dallamait is szívesen használta műveiben. A Sonatina-t 1893-ban írta két idősebb, már muzsikálni tudó gyermeke számára, amely valójában a hat gyermekének szól. Mind a négy tételre jellemzőek a népi motívumok, a hegedű és a zongora folyamatos párbeszéde, az egyszerűség és a vidámság a mű meghatározó karakterei.

Az előadók Zeneakadémiai tanulmányaik alatt muzsikáltak először közösen s azóta számos koncerten, önálló esten hallhatta Őket a közönség. Mostani fellépésükkel az életörömöt, a jókedvet, a lélek pozitív harmóniáit hozzák el: egy hamisítatlan, romantikus utazásra invitálják Önöket a szonáták világába!

Sass Magdolna – hegedű
Zentai Károly – zongora

J. Brahms: G-dúr szonáta Op. 78
A. Dvořák: Sonatina Op. 100

Jegyár: 1.500,-Ft Online jegyvásárlás: ITT!
Június 30-ig 20% elővételi kedvezmény!

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!