„Hírös Tokaj Vára” – Várnap a tokaji várért

2017. October 08. 09:00 - 18:30

Tokaj, Rákóczi vár (térkép)

A több, mint 300 éve lerombolt, teljesen elpusztult és azóta Csipkerózsika-álmát alvó tokaji Rákóczi vár régészeti feltárása 2007-ben kezdődött meg és immáron tizenegyedik évadánál tart.

Az ásatások bebizonyították, hogy ez a hajdan méltán híres vár ma is kiemelt figyelmet érdemel, hiszen három méter széles, feltárt falaival és a föld mélyéről előkerülő értékes leletanyagával felejthetetlen élményben részesíti a látogatókat.
Hogy mindennek Ön is részese legyen – jöjjön el családjával várnapunkra és fedezze fel a Felvidék védőbástyáját – Tokaj Várát!
A programok nagy része ingyenes, de ha segíteni kívánja a szűkös anyagi keretekből zajló ásatásokat és Tokaj Várának megújulását, akkor a helyszínen adományival ezt megteheti. Nekünk minden forint aranyat ér! De ha erre nincs lehetősége, akkor is garantált a jó hangulat!

Programunk:

– 9:00: Gyülekezés a Bodrogparton, a várral szemben (Tokaj, Bodrog part 5 szám előtt a vízparton) illetve folyamatos átkelés a Bodrog túlpartján fekvő Rákóczi várba motorcsónakkal
– 9:30: A vár „bevétele”! Díszlövés kanócos puskából és a magyar zászló felvonása a vár területén a Tokaji Várbarátok Köre Egyesület szervezésében
– 10:00: Tokaj Várának felfedezése: ismerkedés a vár történetével és a vár területén jelenleg is zajló régészeti feltárás szelvényeinek megtekintése, a várat kutató régész, Makoldi Miklós vezetésével
– 11:00: Élő Történelemóra! Csordás Imre hagyományőrző és apródjai fegyverbemutatója egy XVII. századi végvári hajdú fegyverarzenáljából (kanócos puska, kard, fokos, viselet)
– 12:00 – 14:00 között: Kötetlen beszélgetés egy pohár bor, hamuban sült pogácsa és zsíroskenyér mellett a Tokaji Várról, a régészetről, a korabeli fegyverekről és a középkorról Makoldi Miklós régésszel, Csordás Imre és Kander Zoltán hagyományőrzőkkel.
– 12:30 – 14:00 között: Ebédidő – lehetőség van a várban főzött harci ebéd megkóstolására.
– 11:00 – 17:00 között: Íjászkodás, ágyúgolyó vetés, kötélhúzás, gyermekjátékok a Tiszaeszlári hagyományőrzőkkel!
– 14:00: Tokaj Várának felfedezése: ismerkedés a vár történetével és a vár területén jelenleg is zajló régészeti feltárás szelvényeinek megtekintése, a várat kutató régész, Makoldi Miklós vezetésével
– 15:00: Élő Történelemóra! Csordás Imre hagyományőrző és apródjai fegyverbemutatója egy XVII. századi végvári hajdú fegyverarzenáljából (kanócos puska, kard, fokos, viselet)
– 16:00: Tokaj Várának felfedezése: ismerkedés a vár történetével és a vár területén jelenleg is zajló régészeti feltárás szelvényeinek megtekintése, a várat kutató régész, Makoldi Miklós vezetésével
– 17:00: Levezető borozgatás, amíg a hangulat tart! (Program változás jogát fenntartjuk!)

Napközben: borozgatás, zsíroskenyér evés, játékok, beszélgetések a várról és felhőtlen jókedv!

A vár megközelítése: 9:00-tól estig, félóránkét (illetve igény szerint) motorcsónak járat a vár és a szemközti csónakkikötő (Tokaj, Bodrogpart 5. szám alatti ház előtti vízpart) között. A csónakjárat ingyenes!

Mindenkit szeretettel várunk!
A Tokaji Várbarátok Köre Egyesület
info: makoldim@yahoo.com

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!