BALKÁN FANATIK ÉS A RAJKÓ ZENEKAR KONCERTJE

2015. August 06.

Fesztiválkatlan (térkép)

A zenei kultúrák nagyszerű találkozása Tokajban – A Rajkó Zenekar az elmúlt évtizedekben számtalan országban kápráztatta el a zenéjével a közönséget. A magyar cigányzene értékeit a műfaji és stílusbeli határokat átlépve a Balkán Fanatik egészíti ki.

A zenei kultúrák nagyszerű találkozása Tokajban – A Rajkó Zenekar az elmúlt évtizedekben számtalan országban kápráztatta el a zenéjével a közönséget.  A magyar cigányzene értékeit a műfaji és stílusbeli határokat átlépve a Balkán Fanatik egészíti ki.

A Rajkó Zenekar
A Rajkó Zenekart 1952-ben Szigeti Pál igazgató és Farkas Gyula művészeti vezető, karmester azzal a céllal hozta létre, hogy az ország különböző pontjain élő roma fiatalok számára lehetőséget teremtsenek a cigányzene hagyományainak ápolására, továbbfejlesztésére. Munkásságuk legfőbb irányvonala az volt, hogy a cigányzenét a kocsmai muzsikálás színteréről a világ nagy színpadjaira juttassák el. Az elmúlt 63 évben több ezer fiatal művész került ki a Rajkó Zenekarból, akik méltán képviselik azokat az értékeket, melyeket csak a Rajkók képviselnek Magyarországon. Számos CD, DVD, videó és hangkazetta őrzi azt az óriási zenei repertoárt, amely a Zenekart jellemzi. Repertoárjuk között egyaránt megtalálható a komolyzene, a cigányzene, a népzene és az operett. Olyan szerzők darabjait játsszák, mint Kodály Zoltán, Bartók Béla vagy Liszt Ferenc. Sokszínűségüket olyan produkciók bizonyítják, mint a Budapest Klezmer Band-el közösen játszott Klezmer-szimfónia, vagy Markó Iván balettművésszel és társulatával előadott Romantiáda című előadás.
A Rajkó Zenekar az elmúlt 63 év alatt közel tízezer előadást tartott a világ összes földrészén 110 országban, köztük kétszer a Vatikánban is járt. Csodálatos zenéjével kápráztatta el azt a több mint tízmillió hallgatót, akik a világ leghíresebb koncerttermeiben, vagy kis városában kíváncsiak voltak a magyar cigányzene értékeire, hagyományaira. A zenekar visszajáró vendég Európa, Amerika, Ázsia különböző országaiba, ami azt jelenti, hogy az érdeklődés folyamatos és új generációk is kíváncsiak a cigány muzsikusok által játszott művekre, melyek hangszerelése, hangzás és érzelem világa semmilyen más zenekarral össze nem téveszthető. Művészeink 10-20 éve játszanak együtt, egymás gondolatait ismerve, napi sok órai próbán keresztül eljutva ahhoz a zenéhez, amelyet a Rajkó Zenekar képvisel.

A Balkán Fanatik
A 2002-ben alakult producer duó tagjai több évtizedes zenei múlttal a hátuk mögött döntöttek úgy, hogy műfaji és stílusbeli határokat átlépve Balkán Fanatik néven egyesítik zenei elképzeléseiket.
A produkció célja zenei kultúrák, stílusok megismertetése a hazai mellett a nyugati hallgatósággal is, ezért dalaik több nyelven is megszólalnak. A hip-hop-electronica-worldmusic duó (Yorgos és Lepe) a hangfelvételeken és a koncerteken népes előadóművész sereggel egészül ki.
A zenekar 2003 nyara óta nagy sikerrel szerepel klubokban és fesztiválokon. Játszottak már Bécsben, Erdélyben, Lengyelországban, Horvátországban, Szerbiában. A Sziget fesztiválon évek óta több ezer rajongó tombol a srácok zenéjére. Felléptek többek között az amerikai hip-hop legenda, a Public Enemy, a legendás angol Jethro Tull, a world music világsztár, Transglobal Underground és az elektro-punk Prodigy előzenekaraként.
Fennállása óta a Balkán Fanatik zenéje a “MIX”, a “Nyócker”, valamint a 2014-es “Fekete leves” c. filmekben szerepelt. 2004-ben a zenekar első rádió slágere a “Csináld, csináld, jól csináld!” a Fábry showban debütált élőben. A 2006 év szenzációja az Arash-sal közösen előadott “Tike, Tike Kardi” c. sláger, amely a rádiók kedvence lett. Ez a dal a Magyar Televízió által sugárzott Fonogram díjátadó gálán került bemutatásra a perzsa-svéd Arash-sal együtt. A 2006-ban rögzített nagysikerű “Hungarikum” c. koncert televíziós felvételét a Duna TV és az MTV Hungary rendszeresen műsorára tűzi. 2008-ban az M1 “Örömtánc Ünnep” tánc és dalverseny sztárvendége volt a zenekar. Novák Péter élő adásban a műfaj sztárjainak nevezte a zenekart, Sebestyén Márta pedig méltatta őket. ”Nagyon kevesen vannak, akik igazán méltó módon tudják feldolgozni a magyar népzenét, a Balkán Fanatik ezt a legkitűnőbben műveli.”
2009-ben a Los Angeles-i rapper sztár, Prophet közreműködésével megszületett az American Perestroika c. harmadik albumuk, melynek beharangozó slágere a ”Ha te tudnád… “ című népdal feldolgozása. A dal napjainkban is a hazai rádiók kedvence. A dal egyik remixe a 2013-as Buddha Bar XV. kiadványára is felkerült.
2010 őszén új rádió sláger született a “Repülj madár” című népdal feldolgozásból, mely a közismert magyar média személyiség, Geszti Péter közreműködésével napjainkig sikersztoriként lebeg az éterben.
2011 őszétől Ölelj magadhoz c. albumukról több sláger is fut a hazai mediában. „Csá!”, „Csiripeltem bébi”, Ha én szabad lennék”.
2014 tavaszán Feljött a Nap címmel az eddigi legsikeresebb albumuk látott napvilágot. A címadó dal az országos média kedvence. A legnagyobb hazai kereskedelmi radión (ClassFM) a legnépszerűbb magyar előadóként listavezető volt a dal 1 hétig.

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!