Az apám utolsó üzenete – Benda Iván fotográfus kiállítása

2019. October 03 - 30.

Kulturális és Konferenica Központ (Tokaj, Serház utca 55. - egykori zsinagóga) (térkép)

Benda Iván fotográfus kiállítása a tokaji Kulturális és Konferencia Központban. A hetvenes évek óta fényképező szakember az egykori zsinagógában a Holokauszt témában készített munkáit mutatja be. A tárlat október végéig látható.

1944-ben a náci megszállók, a magyar közigazgatás tagjaival együttműködve kezdték felállítani a gettókat és gyűjtőtáborokat Magyarországon. Május közepe és július eleje között a teljes vidéki zsidóságot Auschwitz-Birkenauba deportálták.

Ezek a tények.

Az „Apám utolsó üzenete” című kiállítás emlékezésre hív.

A kiállított művek, nem egyszerű fotográfiák, hanem több képből alkotott montázsok, a régi kor valóságát ötvözve a korunk képi világával. A fotografikák nem borzalmas képi elemekkel akarják sokkolni a nézőket, hanem művészi eszközökkel az értelemre, érzelemre hatva mutatják be nemzetünk egyik legnagyobb tragédiáját és az ahhoz vezető utat. Nem a számonkérés, az ítélkezés a cél, hanem bemutatni, továbbadni és fenntartani a Shoá (holokauszt) emlékét, még ha a történelmünk egyik legborzalmasabb időszaka is volt ez. A kiállítás alkalmat teremt az emlékezésre, elősegíti a közösségvállalás és a szolidaritás gondolatának megerősítését. Eltűnőben van az a generáció, amely tanúja volt történelmünk egyik legtragikusabb időszakának. Feladatunk: tiszta kép felmutatása az új nemzedékeknek, hogy a jövőt ne „tükör által homályosan” építsék.

Benda Iván

 

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!