!!!ELMARAD!!! A templomok lázadása- Dinnyés József jubileumi koncertje

2016. March 11. 19:00 - 21:00

Németi Ferenc Városi Könyvtár és a Paulay Ede Színház (térkép)

Elmarad a péntekre tervezett Dinnyés József koncert és az azt megelőző beszélgetés. A művész várhatóan a június eleji Tokaji Bor Napokon pótolja az előadást!

A Templomok lázadása című összeállítással szeretnék a közönség elé állni. A címadó költemény Czegő Zoltán alkotása. A kiürült templomok kérdőre vonják az olvasót/hallgatót, hogy hová lettek a padokból a hűségesek? Az előadás többi versének szerzője hitről, hűségről, Istenről, barátságról, feladatokról és nehézségekről beszél az olvasóhoz/hallgatóhoz.

20160229dinnyesjozsef

A templomok lázadása
Ötven éve a pódiumon

Az én életemben is eltelt ötször tíz esztendő. Ötven éve taposom az országút szélét, kapaszkodok fel vonatok lépcsőin, szimatolom autóbuszok kipufogóinak bűzeit, intek le autókat, hogy elvigyenek reményeim beteljesedésének helyszíneire. Kaptam jót, rosszat, adtam, mit vittem magammal. Dalokat, verseket, anekdotákat, irodalomtörténetet, jó hírt és rossz hírt. Kínáltam és fogadtam a szíves látást. 1966 nyarán indultam. A 2016-os esztendőben, hatvannyolcadik esztendős koromban, betöltöm a nyilvánosság előtt muzsikáló, verselő fél évszázadom.

A Templomok lázadása című összeállítással szeretnék a közönség elé állni. A címadó költemény Czegő Zoltán alkotása. A kiürült templomok kérdőre vonják az olvasót/hallgatót, hogy hová lettek a padokból a hűségesek? Az előadás többi versének szerzője hitről, hűségről, Istenről, barátságról, feladatokról és nehézségekről beszél az olvasóhoz/hallgatóhoz. A versek az elhangzás sorrendjében: Füzesi Magda Ima mindenkor, Gülch Csaba A vérző liliom, Gál Éva Emese Ima az emberért, Berde Mária Egy tékozló, Kiss Jenő Tönkből sarjadt vesszők, Gál Éva Emese Ima a székelyföldért, Fáy Ferenc Imádság, hajnali fényben, Bogdán József Zilált papi ima, Nagy Gábor Régimódi imádság, Czegő Zoltán A templomok lázadása, Kacsó Sándor Imádság, Gülch Csaba Tófehér éjszaka, Ágh István Imádság, Gülch Csaba Parányi könnycsepp, Bogdán József Reggeli ima, Major-Zala Lajos Imátlan ima, Balogh József Szimbólumdal, Szép Ernő Imádság és Somlyó Zoltán Hajnali imádság. Egy órán keresztül mondom a dalokat, vigasztalom a lázadó templomokat, hogy nem hagyjuk el hitünk épületeit, mert van hit, van remény és szeretet.

A verséneklés templomában álldogálok dalaimmal ötven éve. Koncertem gitáros vendége Rósz György, akinek hangszerelését hallhatja majd a nagyérdemű közönség. Megtiszteltetés, hogy a közönség figyelmével támogatta eddigi munkámat, zeneszerzői, előadói tevékenységemet. Köszönöm!

Dinnyés József
Radnóti-díjas, Béres Ferenc-díjas zeneszerző, énekes
A beszélgetésre hívogató ismertető:
Hitünk hősei
Dinnyés József
koncertje

Az előadás szerzői a hit hősei. Prédikátor költők, a magyarországi reformáció megindítói. A magyarság megtartotta Erdélyt a körülötte fekvő részekkel. A török földön az iszlám uralkodott, a királyi Magyarország idegen államrendbe erőszakoltatott be. A magyar e zord időkben olyan hadsereget tudott talpra állítani, akik a szellem fegyvereivel hódították meg a három részre szakadt országot. Ők magyarosították vissza Magyarországot. Megteremtették a magyar irodalmat a magyar műveltség számára. Az a sok biztatás, arra indít, hogy ne csak őket lássuk, hanem nézzünk rajtuk túl is, a nekik fényt és erőt kölcsönző Istenre és azokra a milliókra, akikért munkálkodtak, és oly sokan az életüket is áldozták. E milliók között vagyunk mi magunk is.

Balassa Bálint, Batizi András, Beniczky Péter, Debreceni énekeskönyv, Hegyi Pál, Ismeretlen szerző, Kolozsvári énekeskönyv, Madách Gáspár, Petrőczi Kata Szidónia, Rimay János, Szegedi Gergely, Szentsey György, Sztárai Mihály és Tinódi

Ossza meg ismerőseivel!

Oldal nyomtatása
NAPTÁR
SZÁLLÁSOK
Szálljon meg Tokajban a lehető legkedvezőbb árakon!